četvrtak, 4. listopada 2012.

Simpatična "nakaza"


Golokrtičasti štakor je prema izboru pratitelja stranice Biologije s Bedenko na facebooku osvojio ne tako laskavu titulu najružnije životinje. Velika mu je konkurencija bila riba sljepulja.

Golokrtičasti štakor (Heterocephalus glaber) je glodavac koji živi u podzemnim hodnicima u istočnoj Africi, posebno Etiopiji, Keniji i Somaliji.

Zanimljiv je iz mnoštvo razloga. Kao prvo, golokrtičasti štakor je samo jedan od dva zadružna sisavca. Kolonije golokrtičastih štakora slično su organizirane kao i kolonije zadružnih kukaca, pčela, mrava i termita.

U kolonijama živi između 20 i 300 životinja, najčešće oko 80. Samo se jedna ženka razmnožava i ona predstavlja kraljicu. Samo se 1 do 3  mužjaka razmnožavaju. Ostali su članovi kolonije radnici i privremeno su sterilni. Kraljica živi oko 13 do 18 godina, a nakon njezine smrti nastaje velika borba te ju nasljeđuje druga ženka. Mladunce kraljica doji oko 1 mjesec nakon čega ih radnici hrane izmetom dok ne postanu spremni za krutu hranu. Odrasli se golokrtičasti štakori hrane gomoljima, ali također jedu vlastiti izmet (koprofagija).

Golokrtičasti je štakor jedini poikilotermni sisavac. Njegova se temperatura mijenja s temperaturom okoliša. Ima vrlo nizak metabolizam što smanjuje njegove potrebe za kisikom kojeg u podzemnim hodnicima ima jako malo. Uz to njegova krv ima velik afinitet prema kisiku te veže sav dostupan kisik mnogo efikasnije. Ima malen kapacitet pluća.

Golokrtičasti su štakori gotovo slijepi, krake dlake i skoro gole naborane blijede kože. Veliki su oko 10 centimetara, mase oko 30 grama s time da su zabilježeni štakori mase od čak 80 grama.
Zanimljivi su i stoga što su praktički neosjetljivi na bol. Nedfostaje im neurohormon (neurotransmiter) odgovoran za prenošenje osjeta boli.

Vjerojatno i zbog niskog metabolizma golokrtičasti su štakori rekorderi među glodavcima u dugovječnosti. Žive čak do 28 godina! Uz to su otporni na rak. Kod njih rak nije zabilježen te stoga genetičari proučavaju njihov genom ne bi li dobili uvid u tajne starenja i pojave raka. Genom golokrtičastog štakora  sekvencioniran je 2011. godine.

Nema komentara:

Objavi komentar