utorak, 17. travnja 2018.

Najčešće ptice pjevice Zagreba


Na području Hrvatske zabilježeno je 385 vrsta ptica, od kojih se na području grada Zagreba gnijezdi njih 100. Od 100 ptica gnjezdarica grada Zagreba, njih 57 pripada pticama pjevicama.
Ptice pjevice pripadaju redu Vrapčarki. Na ptice pjevice otpada oko 5000 vrsta od ukupno 10.000 opisanih vrsta ptica u svijetu. Pjevicama pripadaju najmanje europske ptice poput 5 grama „teškog“ kraljića, ali i gavran koji može doseći dužinu od preko 60 centimetara i težiti čak dva kilograma. Možda vam se to ne čini puno, no ptice koje imaju sposobnosti letenja rijetko premaše 15 kilograma.

Slika 1. Unatoč tome što je ljudskom uhu njezino glasanje neprivlačno, vrana pripada pticama pjevicama. (autor fotografije Andreas Trepte)
Odlikuje ih dobro razvijeno pjevalo ili sirinks. Pjevalo je organ specifičan za ptice, koji odgovara našem grkljanu (larinksu). Za razliku od larinksa koji je smješten u gornjem dijelu dišnog puta, između dušnika i korijena jezika, pjevalo je smješteno na mjestu na kojem se dušnik grana u dvije dušnice Zamislite da istovremeno možete razgovarati s dvije osobe ili pjevati i govoriti istovremeno! Pticama smještaj pjevala omogućuje da proizvode istovremeno dva različita zvuka. No nemaju samo ptice pjevice sposobnost glasanja. Papige su poznate po svojim glasovnim sposobnostima, a ne pripadaju pjevicama.

Slika 2. Kos (Turdus merula) jedna je od najčešćih ptica u Zagrebu. (autor fotografije Juan Emilio)
Prema podacima iz Atlasa ptica Zagreba, najrasprostranjenije ptice pjevice, odnosno one koje su zabilježene na najviše lokacija u gradu Zagrebu jesu kos, velika sjenica i siva vrana koje su zabilježene na čak 88 lokaciji. Slijede vrabac, crnokapa grmuša i žutarica koji su zabilježeni na više od 70 lokacija te čvorak, zeba i zelendur, zabilježeni na više od 60 lokacija.

Slika 3. Velika sjenica je jedna od čestih vrsta pjevica u Zagrebu. (autor fotografije Bengt Nyman)

Slika 4. Najrasprostranjenije ptice u Zagrebu

Najbrojnije ptice pjevice koje se gnijezde na području grada Zagreba, odnosno one koje imaju najveći broj pobrojenih ptičjih parova su vrabac, piljak, kos, velika sjenica, gačac, crnokapa grmuša, žutarica, siva vrana, čvorak i zeba. Sve one imaju preko 500 gnjezdećih parova u Zagrebu.


Slika 5. Vrstama najbrojnije pjevice koje se gnijezde u Zagrebu.

Slika 6. Vrapci su najbrojnija populacija ptica u Zagrebu s preko 5000 gnjezdećih parova. (autor fotografije Thorsten Denhard)
U proljeće od rane zore u Zagrebu možete čuti brojne ptice pjevice kako se glasaju. Najčešće čujete vrapce, kosa, veliku sjenicu i vrane. Ne postoji suglasje oko toga koje ptice najljepše pjevaju, no kao kandidati za najbolje pjevače često se navodi drozd, kos, slavuj, čvorak i poljska ševa. Svi se oni gnijezde u gradu Zagrebu i ako se potrudite možete uživati u njihovom pjevu.
Slavuj je zabilježen na 26 lokacija u gradu Zagrebu te broji između 70 i 80 gnjezdećih parova. Najbrojniji je u šikarama uz Savu, na Jarunu i na Savici. Nakon uređenja Bundeka , uništenjem njegovog prirodnog staništa 2006. godine broj jedinki slavuja te crnokapih grmuša smanjio se čak pet puta. Inače, slavuja ćete puno lakše čuti, nego li vidjeti jer je poprilično glasan i uporan pjevač, no sakriva se u šikarama i gustom žbunju pa ga nije lako uočiti.

Slika 7. Drozd cikelj (autor fotografije Taco Meeuwsen)
U Zagrebu se gnijezde dvije vrste drozda. Drozd imelaš rijetka je ptica gnjezdarica u Zagrebu. Jedan ili dva para gnijezdi se u parku Maksimir. Drozd cikelj u Zagrebu ima između 120 i 130 gnjezdećih parova, od kojih se najveći broj, njih 100 gnijezdi u Maksimiru.

Slika 8. Čvorak (autor fotografije Philip Heron)
Čvorak je pravi majstor imitacije. Može oponašati glasanje brojnih drugih vrsta ptica. U Zagrebu gnijezdi oko 500 parova čvoraka. Čvorak se gnijezdi u dupljama stabala i drugim pukotinama. Živi u kolonijama, koje su posebno brojne u Maksimiru. Veličine je kosa, a odraslog mužjaka prepoznat ćete po sjajno metalnim odbljescima na crnom perju koji nalikuju na prolivenu naftu.
Poljska ševa je u Zagrebu uočena jedino u istočnom dijelu Zagreba na livadama uz Trnovčicu gdje se gnijezdi 4 ili 5 parova poljskih ševa. Inače je poljska ševa dobar pjevač. Zabilježena je neprekinuti pjev poljske ševe u trajanju od čak 18 minuta!

Slika 9. Poljska ševa ( autor fotografije Diliff)

Korištena literatura:
1.       Kralj, J., Krnjeta, D. (2015.): Atlas ptica gnjeztdarica Grada Zagreba, HAOP, Zagreb
2.       Wikipedija
3.       www. backyardnature.net
4.       www.bl.uk/the-language-of-birds
5.       www.britanica.com

Nema komentara:

Objavi komentar