ponedjeljak, 16. travnja 2018.

Himere među nama

Himera je mitološko čudovište sastavljeno od 3 životinje: lava, zmije i koze.

Venus je trogodišnja mačka koja se proslavila na internetu, a ima i svoju facebook stranicu. Pola joj je lica crno s žuto zelenim okom, a pola narančasto s plavim okom. Postoje dva moguća objašnjenja za izgled ove prekrasne mačke. Jedno je objašnjenje da je Venus HIMERA.



Himera je organizam sastavljen od 2 genetički različite linije stanica, porijeklom od dvije zigote (oplođene jajane stanice). U tom je slučaju rano u embrionalnom razvoju došlo do spajanja dva genetski različita embrija.

Drugo je objašnjenje da se ovdje jednostavno radi o jako lijepo izraženom primjeru MOZAICIZMA. Ženke sisavaca imaju po dva x kromosoma u svojim tjelesnim stanicama, a mužjaci samo jedan x i jedan y kromosom.



Kod ženki sisavaca u embrionalnom razvoju dolazi do inaktivacije po jednog x kromosoma u svakoj stanici tako da na koncu u svim stanicama, kako mužjaka tako i ženki, bude aktivan samo 1 x kromosom. U nekim se stanicama inaktivira x kromosom naslijeđen od majke, a u drugima x kromosom naslijeđen od oca. Gen za riđu boju krzna mačaka nalazi se na x kromosomu. U nekim je dakle stanicama ostao aktivan "riđi gen", dok je u drugima stanicama aktivna crna varijanta gena koji određuje boju krzna mačke.

Postoje li himere i među ljudima?



Pojava himera među ljudima i nije tako rijetka kako biste pomislili. Osobe koje imaju dvije genetički različite loze stanica mogu imati dvije krvne grupe, oči različite boje, različit raspored tjelesne dlakovosti, ali najčešće su razlike u fenotipu zanemarive. Himere predstavljaju problem u DNA testiranju. Najpoznatija himera je Lydia Fairchild, kojoj su nakon DNA testiranja oduzeta djeca i protiv nje je podignuta tužba za prijevaru. DNA analiza je pokazala da njezina djeca zapravo nisu njezina. Naknadno je pronađeno da se DNA iz grlića maternice poklapa s DNA njezine djece te je optužba o prijevari odbačena i djeca su joj vraćena.

Nema komentara:

Objavi komentar