četvrtak, 10. svibnja 2012.

Ni vrag nije tako crn kakvim ga prikazuju...

Tasmanski vrag  je endemska vrsta i simbol Tasmanije. Latinsko mu je ime Sarcophillus harrisii što u prijevodu znači Harisov ljubitelj mesa. 



Prvi ga je 1807. opisao prirodoslovac George Harris. Zaštićena je od 1941. godine, a od 2008. uvrštena je na listu ugroženih životinja nakon što je populacija desetkovana pojavom zaraznog tumora.


Crne je boje s nepravilnim bijelim mrljama po prsima i trupu. Oko 16% Tamsmanskih nemani nema bijele mrlje. Životinje su duge oko pola metra, od čega oko pola otpada na rep. U repu nemani skladište masti. Teški su oko 8 kilograma.



Prednje su im noge dulje od stražnjih, što nije uobičajeno za tobolčare. Imaju veliku glavu i snažan vrat, jake zube i jedan od najjačih ugriza među sisavcima s obzirom na veličinu tijela. Zubi i čeljust su nalik hijeninima, što je jedan od pokazatelja konvergentne evolucije.



Vragov je urlik prilično glasan i uznemirujući i to je otprilike sve što ga veže s popularnim Tazom iz ctrića  Looney Tunes. kada je unemiren ispušta smrad nalik tvorovom iz "mirisnih" žlijezda na bazi repa.



Lovi noću, oslanjajući se na sluh, a od osjetila još mu je dobro razvijen njuh. Na licu ima duge "brkove" kojima detektira plijen u mraku i prisutnost drugih vragova.



Ženka rađa i do 20 nerazvijenih mladunaca po okotu koji trebaju dovršiti razvoj u tobolcu što traje još 100 dana. Međutim, unatoč tako velikom broju potomaka, ženka ima samo 4 bradavice i zato je kompeticija među nemanima strašna od samog početka. Prava bratsko sestrinska ljubav...



Nema komentara:

Objavi komentar