četvrtak, 16. kolovoza 2012.

Zašto svijetle krijesnice?

 Na fotografiji se vide krijesnice noću. Poznato je preko 2000 vrsta ovih kornjaša. Koja je uloga bioluminiscencije - svjetlosti koju proizvode krijesnice?
 
Krijesnice (Lampyridae) su poznate po luminiscenciji. Riječ luminiscencija dolazi od latinske riječi lumen (svjetlo) i grčke bios (život). 

 
 
Organi za proizvodnju svjetla krijesnica nalaze se na donjem dijelu abdomena životinje. U njima enzim LUCIFERAZA djeluje na suprstrat LUCIFERIN i u prisutnosti kisika, magnezijevih iona i ATP-a stvara žutu, zelenu ili blijedo crvenu svjetlost valnih duljina 510 do 670 nm. 
 
Uloga bioluminiscencije se razlikuje u ličinki i kod odraslih životinja. Ličinke bioluminiscencijom upozoravaju da su neukusne pa čak i otrovne za većinu grabežljivaca. 
 
Odraslim jedinkama bioluminiscencija uglavnom služi za privlačenje partnera.  Krijesnice roda Photuris koriste bioluminiscenciju kako bi privukle plijen. Svojom svjetlošću oponašaju svjetlo ženki krijesnica drugih vrsta te na taj način privlače mužjake koje nakon toga pojedu.

Nema komentara:

Objavi komentar