nedjelja, 15. travnja 2012.

Zbog čega muškarci češće boluju od daltonizma?

Daltonizam je poremećaj u raspoznavanju boja zbog defekta na čunjićima, osjetilnim stanicama mrežnice odgovornima za razabiranje boja. Postoje tri tipa čunjića koji reagiraju na različite valne duljine svjetlosti. Pomoću njih vidimo sve boje spektra. Daltonizam se pojavljuje kod otprilike 8% muškaraca i 0,4% žena.



Daltonizam je jedno od spolno vezanih svojstava (uz mišićnu distrofiju i hemofiliju). Geni za daltonizam (odnosno za normalno razlikovanje boja) nalaze se na X kromosomu. Žene imaju po dva X kromosoma u svim tjelesnim stanicama, dok muškarci imaju jedan X i jedan Y kromosom u svakoj tjelesnoj stanici. Daltonizam je recesivno svojstvo te je izražen u fenotipu samo ako ga ne prikriva normalan, dominantan alel. Muškarcima je, ukoliko imaju defektan gen na svojem jedinom X kromosomu, to svojstvo uvijek izraženo. 

Žene da bi bile daltonistice, moraju imati dvije kopije gena, tj. na oba X kromosoma moraju imati gen za daltonizam.
   
Test vida za raspoznavanje boja ili Ishihara test se sastoji od kartica s određenim brojem koji osoba koja dobro razlikuje boje može raspoznati, a osoba s daltonizmom ne može. Na gornjem crtežu osoba koja normalno raspoznaje boje vidi broj 74, a osobe s poteškoćom u raspoznavanju crvene i zelene najčešće vide broj 21.
Ne morate znati brojke i slova da biste se testirali na daltonizam. 


Zdrava djeca na crtežu vide jelena, medvjeda, zeca i vjevericu. Ne vide lisicu. Djeca s daltonizmom ne vide medvjeda, umjesto jelena vide kravu, a vide lisicu.

Daltonizam je ime dobio po engleskom kemičaru, fizičaru i meteorologu John Daltonu, koji je i sam imao problema s razlikovanjem boja.


Nema komentara:

Objavi komentar